بسم الله الرحمن الرحیم

با قرائت متن شریف زیارت عاشورا حدود 18 دعا می کنیم که متناسب با آن، هیجده مقام را از خدا می خواهیم. درخواســت های انسان در زیارت عاشورا، دنیوی و مادی و فانی نیست، بلکه همگی معنوی وماندگار است. در زیارت عاشــورا، بعضی از این مقام ها بقدری بالاست که اگردر زیارت عاشورا وجود نداشت، نمی توانســتیم باور کنیم که کسی جرأت درخواست آنها را از خدا داشته باشد، اینها درجات سلوک الی الله است، چون از پایین شروع می شود و به بالا می رسد.

مقام اول: مقام خونخواهی امام حسین(ع)

 ان یرزقنی طلب ثارک

 اینکه کسی بخواهد خونخواهی امام حسین(ع) را بکند، مقام خیلی بالایی است، چون خونخواه اصلی ابی عبدالله، ِ امام زمان است.

 

-مقام دوم: مقام وجاهت عندالله -  آبرومندی نزد خدا

اللهم اجعلنی عندک وجیها

 

مقام سوم: مقام معیّت - همراهی با امام  معصوم (ص)

ان یجعلنی معکم فی الدنیا و اآلخرة، مع امام منصور

 این درخواست، بسیار ویژه است، چون تمام انبیا و اولیا آرزویش را داشته اند.

 

مقام چهارم: شباهت زندگی ما به زندگی معصوم

اللهم جعل محیای محیا محمد و آل محمد... مقامات معنوی در زیارت عاشورا

 

 مقام پنجم: مقام شهادت

و مماتی ممات محمد و آل محمد

چون مرگ همه معصومین از پیامبر(ص) تا امام حسن عسکری علیهم السلام، با شهادت بوده است.

 

مقام ششم: مقام محمود  

ان یبلغنی المقام المحمود

 خداوند در قرآن به پیامبر(ص) میفرماید: نماز شب بخوان تا به مقام محمود بررسی. مقام محمود از نگاه بیشتر مفسران، یعنی مقام شفاعت. خود شفاعت شدن، یک مقامی است که به هر کسی نمی رسد. اما یک مقامی هست که از شفاعت شدن بالاتر است و آن هم مقام شفاعت کردن است و ما در این فراز، این را از خدا می خواهیم.

 

مقام هفتم: مقام مشارکت در مصیبت معصوم

لقد عظمت الرزیة بک علینا ،و اســئل اهلل بحقکم_ ان یعطینی بمصابی بکم

یعنی مصیبت شما را، مصیبت خودم می دانم الحمد الله علی عظیم رزیتی (دقیقاًدر اینجاســت که انســان مصیبــت را برای خودش می داند)این مقام، خیلی عظیم است و زیاد باید درباره اش بحث کرد. داستان زیارت عاشورا، داستان یکی شدن با اهل بیت است، قرار اســت از این طریق، به شجره حیات متصل شویم.

 

مقام هشتم: مقام برائت

و بالبرائه من اعدائکم

دوری و تبری جستن از دشمنان امام، جریان ها و از تفکرات و افراد آنها

 

 مقام نهم: مقام لعن

اللهم العن اول ظالم ظلم حق محمد و آل محمد

این مقام آن قدر مهم اســت که در زیارت عاشورا بر ســلام اولویــت دارد. اول صدتا لعن میگوییم و بعد صد سلام. (جاروب کن خانه سپس میهمان طلب(

نکتــه: چهــره اصلی برائــت و لعن، بعــد از ظهور دیده می شــود، چون ما مــردم اصلاتا قبــل از ظهور نمی فهمیم کســانی کــه باعث و بانی ماجــرای کربلا بوده انــد، ما را از چه نعمات زیاد و برکات بزرگی محروم کرده اند. ما الان از دنیای بعد از ظهور چیزی نمی دانیم و درک نمی کنیــم. اصل برائت در آن زمان اتفاق می افتد. یعنی وقتی ظهور انجام می شود و می فهمیم چه چیزی را از ما گرفته اند، تازه حس واقعی واقعی برائت را درک خواهیم کرد.

 

مقام دهم:  مقام سلم

 انی سلم لمن سالمکم، و ولی لمن والاکم

این مقام، عبارت اســت از مقام دوستی با دوستان و دوســتداران اهل بیت، برای تشکیل یک شبکه متحد در راه تحقق منویات آل الله

 

مقام یازدهم:  مقام حرب

 حرب لمن حاربکم

این مقام، یعنی مقام دشــمنی با دشمنان اهل بیت و پالایش آن شبکه متحد و همچنین مبارزه با موانع رشد بشر.

 

مقام دوازدهم: مقام ایثار

بابی انت و امی

 ما در زیارت عاشورا این مقام را درخواست می کنیم و لااقل ادای آن را درمی آوریم. ایثار یعنی بذل بهترین ها و ما در زیارت عاشورا بهترین داشته های خود را فدای امام می کنیم.

 

 مقام سیزدهم: مقام قربه الی الله

 انی اتقرب الی الله... اللهم انی اتقرب الیک

 بایــد گفت: مقام قرب و نزدیکی بــه خدا، بالاترین مقام ممکن است، منتها مراتب بالای آن فقط به کمک و دســتگیری ولی خدا که در این مســیر پیشتاز است، ممکن می شود.

 

مقام چهاردهم:  مقام دوستی و نزدیکی به اهل بیت

 انی اتقرب الی الله و الی رسوله و الی. .....

 این مقام نیز، امتداد مقام قربه الی الله  است.

 

مقام پانزدهم: مقام معرفت اهل بیت

 اکرمنی بمعرفتکم و معرفهً اولیائکم

چــرا که در حدیث داریم: من مات و لم یعرف امام زمانه، مات میتهً جاهلیه

 

مقام شانزدهم:  مقام ثبات قدم و اهل تزلزل نبودن

 ان یثبت لی عندکم قدم صدق - ثبت لی قدم صدق عندک مع الحسین

 

مقام هفدهم: مقام رجعت

و ان یرزقنی طلب ثارکم مع امام منصور

 که هرکسی قادر نیست به این مقام برسد و شخص باید خیلی کارها در این راه انجام دهد.

 

مقام هجدهم: مقامی که خدا به ما درود بفرستد

 اللهم اجعلنی فی مقامی هذا ممن تناله منک صلوات و رحمهً و مغفرهً

 ما در زیارت عاشورا، خیلی از این مقام ها و خواسته ها را به صورت لامکان و لازمان می خواهیم. یعنی درخواست خود را محدود به یک زمان و مکان خاص نمی کنیم.(فی هذا الیوم و فی موقفی هذا و ایام حیاتی )یعنی الان و اینجا و همه روزهای عمرم( ولا جعله اهلل آخرالعهد منی... )یعنی الی الابد باشد و محدود به حال نباشد.

 

در پایان این مطلب را باید گفت که هدف خلقت ما انســان ها، رشــد نامحدود ما از طریق کسب معرفت و محبت و خشوع در برابر خدا و همچنین ولی خداست. لذا این درخواست های بی انتهایی که ما در زیارت عاشورا بــه درگاه خدا عرض می کنیم، کاملا همســو با هدف خلقت ماســت. یعنی اگر به مقامات فوق دست یابیم، در واقع تا ســطوح بسیار بالایی از هدف خلقت دست یافته ایم.، باذن الله